Gaziantep'te ne yenir? Gaziantep Yöresel Yemekleri

05 Nisan 2017 0 3356
Paylaş Tweet Pin it
Gaziantep'te ne yenir? Gaziantep Yöresel Yemekleri
Gaziantep

Türkiye'nin en kalabalık sekizinci şehri olan Gaziantep yaşanılan en eski kentlerinden birisi olarak göze çarpmaktadır. Türkiye sanayisi ve ticaretinde de çok önemli bir yer tutan kent tarım yönünden de oldukça verimli topraklara sahiptir. Özellikle antep fıstığı, zeytin, meyve ve sebze bahçeleri kentin arazisinin çoğunu kaplamaktadır.

1921 yılında yaşanan Antep Savunmasından sonra çıkarılan bir yasa ile Antep'e Gazi unvanı verilmiş ve şehir Gaziantep olarak anılmaya başlanmıştır. 1987 yılında büyükşehir yapılan kent, baklavasıyla ve antep fıstığıyla dünya çapında tanınmaktadır. Görülmeye değecek tarihi eserleri, son derece çeşitlendirilmiş ve kendisine has damak lezzetiyle ve baharatlarıyla ününü duyurmuş yemek kültürü ile adını duyuran kentimizin yemeklerine bir göz atalım mı ne dersiniz?

Kuru Patlıcan, Biber Dolma

Özellikle patlıcan ve dolmalık biberlerin kurutularak kış ayları boyunca dolma olarak sofraları süslemesi çok eski zamanlardan kalma bir yemek kültürüdür şehirde. Kuru patlıcan ve biber dolmalarının içinde ise olmazsa olmaz kıyma, pirinç, kuru soğan ve baharatlar yer almaktadır. Farklı bir dolma deneyimi için Antep dolmayı mutlaka denemelisiniz.

İçli Köfte

Gaziantep şehrinin vazgeçilmez tatlarından birisi de içli köftesidir. İnce bulgurdan hazırlanan dış kısmı oyularak içerisine kıymalı, cevizli ve baharatlı iç harcı doldurulur ve dolma kapatılır. Haşlanarak yada yumurta sürülüp kızartılarak sofraları süsler. Bu eşsiz lezzeti tatmayan çok şey kaybetmiş demektir.

Lahmacun

Gaziantep denilince akla ilk gelen yiyeceklerden olan Lahmacun, Türk mutfağının olmazsa olmaz lezzetleri arasına girmiş eşsiz bir yemektir. İnce açılmış hamuru üzerine kıyma, sarımsak, soğan, maydanoz, domates, yeşil biber, domates ve biber salçasının yanı sıra çeşitli baharatlardan oluşturulan iç serilerek fırında pişirilir. İçerisine yeşillikler ve limon sıkılarak yenilen Gaziantep Lahmacunu adeta şifa dağıtmaktadır.

Ekşili Köfte

Pirinç konulmadan hazırlanan baharatlı, özellikle kekikli köftesi, pirinç, patates ve havuçla tatlandırılan suyu ve ekşi tat veren terbiyesiyle Ekşili Köfte kaçmaz.

Analı Kızlı

Nefis kavrulmuş kıyması, kıymayla, ince bulgurla hazırlanan ve cevizli, kıymalı içle doldurulan minik içli köfteleri, nohutun eşsiz lezzeti ve naneli terbiyesi ile çok farklı bir lezzetle karşılaşacaksınız.

Yuvalama

Yuvarlama Gaziantep yöresine özgü çok lezzetli bir yemektir. Kıyma, pirinç ve irmikle hazırlanan minik köftelerin yuvarlanması biraz zaman alsa da çorba olarak yada yemek olarak şehriyeli pilav ile sofralarınızı süsleyebilir.

Antep Kebabı

Patlıcanların, domateslerin ve biberlerin tepside köfteyle buluşması harika bir kebap oluşturmuş. Antep Kebabı yada Patlıcan kebabı ağız sulandırıyor değil mi?