Samsun'da ne yenir? Yöresel Yemekler

20 Mart 2017 0 4570
Paylaş Tweet Pin it
Samsun'da ne yenir? Yöresel Yemekler
Samsun

Karadeniz Bölgesi'nin birçok açıdan en gelişmiş şehri sayılan Samsun, Kurtuluş savaşının başladığı yer olması nedeniyle Atatürk'ün Şehri olarak tanıtılmaktadır. Karadenizin Başkenti de denilen Samsun şehrinin tarihi çok eski dönemlere dayanmaktadır. Yılkı atların şehrinde avcılığın yaygın olması nedeniyle av hayvanlarından oluşan özel yemekler olduğu gibi Türkiye’nin hemen hemen her şehrinde bulunan kendine has yöresel lezzetlere de sahiptir. Samsun ilinde, sebze yemeklerinden et yemeklerine, salata çeşitlerinden hamur işi ve tatlılarına kadar oldukça çeşitli mutfak kültürü yaşatılmaktadır. Samsun iline özgü yapılmakta olan çeşitli yemekler bulunmaktadır. İşte sizlere bu yöresel lezzetlerden bazıları.

Samsun Mısır Çorbası

Bir gün önceden ıslatılmış kuru fasulye, mısır taneleriyle iyice haşlanır. Üzerine çırpılmış yoğurt ve süt eklenerek pişirilir. Kızgın tereyağının üzerine gezdirilmesiyle muhteşem bir tat ortaya çıkmaktadır.

Bafra Nokulu

İnce hamuru yuvarlanırken içine serpiştirilen üzüm, fındık, ceviz, nasıl yenilmez ki? Şerbetsiz bir hamur tatlısı olan Bafra Nokulu gevrekliğiyle de vazgeçilmez. Dayanıklı olması, enerji vermesi ve kolay saklanabilmesi nedeniyle yüzlerce yıl balıkçıların yiyeceği olmuş bu nefis tat, günümüzde misafirliklerin değişmez yiyeceği olmuş durumdadır.

Kaz Tiridi

Samsun'un daha çok iç bölgelerinde yoğunlukla tüketilen kaz tiridi, özellikle kalabalık sofraların ortak paydası olmuş bir lezzettir. Haşlanmış kazın suyunun yufkalar üzerinde gezdirilişi, Kaz suyunda pişirilen bulgur pilavının üzerine serpiştirilen pişmiş kaz eti parçaları harika tadının yanında görüntü olarak da iştah açıyor.

Çakallı Menemeni

Özellikle yolculurın uğrak yeri büyüklü küçüklü lokantalarda sunulan yörenin özel bir lezzeti de Çakallı menemenidir. Özel yapılan Çakallı ekmeği ile birlikte bana bana yenilmesi tavsiye edilir.

Oymaağaç Kebabı

Samsun Oymaağaç köyünde yılda iki kez Mayıs ve Kasım ayları arasında yapılan Oymaağaç kebabı hem sıcak hem soğuk olarak yenilebilmektedir. Oğlak etinden yapılan ve özel hazırlanan bir baca üzerinde dört saat kadar pişirilen kebap çok özeldir.

Katık Sündürmesi

Kıyılmış maydanozun zeytinyağı ya da tereyağında katık ile pişirilmesi sonucu harika bir kahvaltı sıcağı ortaya çıkmış.

Karmaç

Mısır ekmeğinin şeker ile karıştırılarak tereyağında pişirilmesi ile sofraları süsleyen özel bir yemek türüdür.

Çarşamba Kıvratması

Buğday unundan, yoğurt, ve yumurta ile karbonat katılarak hazırlanan hamur nişastasıyla birlikte açılır ve içine fındık içi serpilerek sıkılaştırılıp üzerleri yağlanarak pişirilen farklı bir tatlı.

Samsun Pidesi

Meşhur karadeniz pideleri içerisinde farklı iki çeşidiyle Samsun Pidesi olarak ün salmış eşsiz bir lezzet. Terme Pidesi ile Bafra Pidesini ayıran en belirgin özellik ise Bafra Pidesinin kapalı, Terme Pidesinin ise açık yapılmasıdır.