Tekirdağ'da ne yenir? Tekirdağ Yöresel Yemekleri

05 Nisan 2017 0 4176
Paylaş Tweet Pin it
Tekirdağ'da ne yenir? Tekirdağ Yöresel Yemekleri
Tekirdağ

Türkiye’nin hem balkanlar sınırına yakın, hem de iki denizine sınırı olan Trakyanın incisi Tekirdağ tarihi şehirlerimizden birisidir. Tarıma elverişli arazisi, hayvancılığı devam ettirmesi, çalışkan köylüsüyle ekonomiye katkısı büyük olan Tekirdağ, ilk insanların yaşadığı dönemlere ait bir çok tarımsal aletin su yüzüne çıkartıldığı medeniyetler beşiğidir aynı zamanda. Yağ fabrikaları, mandıraları, çeltik tarlaları ilin diğer önemli geçim kaynaklarını oluşturmaktadır.

Balkanların, özellikle topraklarına göçen sisam adasının yerlilerinin kültürünü de, Bizans ve Osmanlının kültürünü de başarıyla bir potada harmanlayan şehir, bu nedenle oldukça zengin bir mutfak kültürüne de sahip olmuştur. Ürün çeşitliliği, farklı kültürden gelen insanların buluşması, Tekirdağın mutfağına muhteşem bir zenginlik oluşturmuştur. Keşkekten, kesme makarnaya, kuskustan, tarhanaya Anadolu kültürüne ait yemeklerin yanı sıra Trakya'ya has tatlılar, zeytin yağlılar, et ve sebze yemeklerinin yanında mısır unu da beslenmede önemli bir yer tutmaktadır. Özellikle Köftesi dünyaca ünlü olan yöreye ait diğer lezzetlerden bazıları da şunlardır;

Tekirdağ Köftesi

Yanında üzüm şırası eşliğinde tadına doyamayacağınız bir lezzete kavuşan Tekirdağ köftesi özel kıyması ve harcıyla ızgarada pişirilen meşhur bir köftedir.

Cizleme

Su, maya, tuz, un karıştırılarak boza kıvamına helince oluşan hamur dinlendirilir. Kızgın saçta ince bir tabaka halinde üzerinde delikler oluşuncaya kadar pişirilerek üzerine tereyağ sürülür. Arzuya göre toz şeker serpilebilir, bal sürülebilir. Daha ne olsun.

Kaçamak

Mısır unudan yapılan bu efsanevi lezzeti mutlaka denemelisiniz. Özellikle muhacirlerin yaptığı kaçamak yemeğinin üzerine eritilmiş tereyağ gezdirilmektedir.

Hayrabolu Tatlısı

Tuzsuz peynirden yapılan bu muhteşem tatlının diğer öğeleri de irmik ve yumurta. Tekirdağ Hayrabolu yöresine özgü farklı bir peynir tatlısı görüntüsüyle de ağız sulandırıyor.

Bulama

Trakyada bağcılık en çok Tekirdağ ve Kırklareli civarı ile Kırcasalih beldesi civarında yapılmakta olup Bulamanın ana malzemesi de üzümden elde edilen şıradır. Çöğen, şeker ve ceviz içiyle harika bir lezzet yumağı oluşur.

Yoğurtlu Kuzu Eti

Elbasan Tava duymuşsunuzdur mutlaka. Kuzu butundan parçalanan etler iki taraflı kızartıldıktan sonra haşlanarak üzerine yoğurt, et suyu ve yumurta karışımı sürülür ve fırınlanır. Ortaya çıkan lezzete inanamayacaksınız.

Çeneçarpan Çorbası

Oldukça basit yapılışı, harika lezzetiyle Çeneçarpan çorbasının malzemeleri, Un, su, yumurta, limon ve süttür.

Pireşe

Pırasanın yeşil kısımları ve mısır unu fırında birleşirse nasıl bir lezzet çıkar diye düşünüyorsanız Pireşe yemeğini mutlaka denemelisiniz.

Zennik

Ispanak ya da semizotuyla yapılan muhteşem bir hamur işi. Tekirdağ yöresine ait güzel ve farklı lezzetlerden birisi olarak mutfağınıza misafir edilebilir.